10 september 2007

Southern Idaho

Het Zuiden van Idaho is in tegenstelling tot het berg- en bosrijke Noorden een soort woestijn. Boise ligt in deze woestijn als een groene oase, maar als je de stad via I-84 richting het oosten verlaat zie je al snel hoe droog de omgeving is. In grote lijnen volgen we de Snake River die (met een "big smile") een grote boog door het Zuiden van Idaho trekt.
We bezoeken Twin Falls, waaar vanaf een reusachtige stalen brug "BASE jumpers" met hun parachutes hun kunstjes doen. Ik krijg al een knoop in mijn maag als ik ernaar kijk. De brug overspant een enorm diepe canyon die de Snake River hier uit het vulkanisch gesteente heeft gevreten.

De volgende dag vertrekken we naar "Craters of the Moon National Monument". Aanvankelijk twijfelden we of we hier wel heen wilden, maar uiteindelijk was dit bijzondere stukje aarde de moeite dubbel en dwars waard. Craters of the Moon bestaat uit enorme lavavelden, waarvan de jongsten nog geen 2000 jaar oud zijn. In geologisch opzicht dus bijzonder jong. De kans bestaat dan ook dat zich in de nabije toekomst nieuwe uitbarstingen voor zullen doen, al is bekend dat de huidige hot-spot van dit gebied, (het zwakste punt in de aardkorst) onder het nabije Yellowstone NP ligt.
In Craters of the Moon bewonderen we de verschillende soorten lava: Pahoehoe, Aa, Blue Dragon Flow, breadcrust bomb, ... en dalen we zelfs af in een heuse grot. Indian Tunnel zoals deze grot heet, is de deels ingestorte tunnel waardoor duizenden jaren gelden de vloeibare lava stroomde terwijl de lava aan de bovenkant al uitgehard was. Een indrukwekkende belevenis.
We verlaten Idaho in zuidelijke richting via de I-15. Omdat we nog wat tijd over hebben besluiten we om nog twee dagen in Arches NP in Utah door te brengen.