10 september 2007

Moab

Maandag 3 september (Labor Day in de USA) komen we 's avonds in Moab aan. Moab, eveneens in Utah, lijkt in veel opzichten het tegendeel van Salt Lake City. Het is klein, gezellig en komt vrij liberaal, ja zelfs progressief over. Alles draait om de twee nationale parken en een aantal stateparks in de buurt. Wij zijn voor Arches NP gekomen, maar de noordingang van Canyonlands NP was eveneens binnen handbereik geweest.
Ik geniet de avond aan onze mooie pool en de hottub.
De volgende ochtend gaan we vroeg op pad. We willen ons namelijk om half acht (dan opent het bezoekerscentrum zijn deuren) inschrijven voor de een begeleide tocht door de Fiery Furnace (een gebied inhet park waar men zonder ranger moeilijk in komt). Bovendien willen we van de koelte in de ochtend gebruik maken om de zware tocht naar Delicate Arch te ondernemen. Beide lukken: om half acht hebben we voor $ 20,- ons deelnamebewijs voor de tour op zak en korte tijd later zijn we op weg naar de beroemde boog. Ondanks de koelte, komen we toch totaal uitgeblust bij de 1474 meter hoog gelegen Delicate Arch aan, nadat ons een hele bus met Japezanen (Japanners, Chinezen, Koreanen???) op de trail tegemoet gekomen is.
Voor de tour door Fiery Furnace, die om 2 uur beginnt hebben we mooi de tijd om de overige bezienwaardigheden van het park te bezoeken: The Windows, Balanced Rock en Devils Garden met Landscape Arch.
Om kwart voor twee wacht ranger Becky ons en 20 andere enthousiastelingen op het afgesproken punt op. We maken een zware tocht die drie uur zal duren, zegt zij. Na nog eens 50 waarschuwingen over wat ons te wachten staat vertrekken we. De Fiery Furnace is een onbeschrijfelijk mooi gebied met steile klims en afdalingen, diepe kloven en nauwe spleten. Al dat moet dus doorwandeld of beter doorkropen en doorwrongen worden. Maar het is alle moeite meer dan waard. Moe maar voldaan lagen we 's avonds in onze hottub.
Na het eten, zijn we nog één keer het park ingereden om van een ongelooflijk mooie sterrenhemel te genieten.